Papája obecná Carica Papaya pochází ze Střední Ameriky, v současnosti se však pěstuje ve všech paleotropických oblastech – jedná se totiž o rostlinu teplomilnou (v tropických oblastech kvete a plodí průběžně, v subtropech má klidové období). Přestože nepatří mezi palmy, její vzhled je připomíná – listy, rostoucí v růžici mají délku až ¾ metru. Plody papáji jsou obrovské bobule, které mohou vážit od 0,5 kg až do 10 kilogramů a jejich délka dosahuje skoro půl metru. Z jedné rostliny – ano čtete správně, papája totiž není strom, její kmen neobsahuje dřevo, nýbrž se jedná o dutou lodyhu – je možné sklidit až 100 kg plodů. Jejich dužina je šťavnatá a sladká, přesto však neobsahuje téměř žádné kalorie.
Papája se konzumuje jak zasyrova, tak kompotovaná, připravují se z ní ovocné nápoje, ale i džemy, přidává se do ovocných salátů, a dokonce se vaří i jako příloha, např. jako naše zelí, ať už pravé, nebo cuketové, kedlubnové, aj, takže se vlastně používá jako ovoce i jako zelenina. Využívají se i semena, která mají palčivou pepřovou chuť. A mladé listy se připravují jako „špenát“. A to hlavně v zemích původu a jejich blízkém okolí – export celých plodů je totiž omezený, a to kvůli náchylnosti k otlakům a následné rychlé kazivosti. Proto se do světa nejvíce vyváží sušená papaya. Tu můžete konzumovat samostatně, přidávat ji do salátů, jogurtů, müsli, rozmixovat do smoothie. Můžete ji jíst bez omezení, jen pozor na papáju kandovanou v cukru. Tam už je kalorická hodnota podstatně vyšší.
Obsahuje papája i nějaké látky, které prospívají našemu organismu? Ano. Je to například latex, obsahující proteolytické enzymy (papain, chymopapain), jež jsou nápomocny při rozkladu bílkovin. Tyto enzymy se získávají nařezáváním nezralých plodů a získaná tekutina se usuší. Enzym papain má protizánětlivé účinky a podporuje trávení. Používá se jak v potravinářství, tak v lékařství i v kosmetice. Ze stopových prvků je třeba zmínit draslík, z vitamínů hlavně „céčko“, malé množství vitamínu B, a také stopy karotenu. Semena působí preventivně proti parazitům v organismu – červi, hlísti, roupi, aj. Papája se nedoporučuje v těhotenství, ve větším množství by mohla způsobit potrat.